torstai 7. helmikuuta 2013

Vitoskurssin kirjaessee


Opettavaiset sadut


Hanhiemon satuja ja Eläintarinoita ovat 1600-luvun loppupuolella julkaistuja satukokoelmia. Hanhiemon satuja-kokoelman kirjoitti ranskalainen Charles Perrault ja se julkaistiin vuonna 1697. Eläintarinoita julkaistiin yhteensä 12 eri kirjassa, jotka sisälsivät yhteensä 239 faabelia. Kokoelma, jonka luin sisältää faabeleita useista eri kirjoista. Eläintarinat kirjoitti Perrault'n tavoin ranskalainen Jean de La Fontaine. Viimeinen La Fontainen Eläintarinoita-kirja julkaistiin 1694.

Charles Perrault ja La Fontaine elivät klassismin tyylisuunnan aikana. Perrault eli 75-vuotiaaksi (1628-1703) ja La Fontaine 73-vuotiaaksi (1621-95). La Fontaine oli 1700-luvun Ranskan kuuluisin faabeleiden kirjoittaja ja hän onkin erityisesti faabeleistaan tunnettu. Perrault'n Hanhiemon sadut ovat hänen kuuluisimmat teoksensa.

Klassismin aikana antiikkia pidettiin esikuvana ja useat Perrault'n ja La Fontainen tarinoista ovatkin peräisin antiikista. La Fontaine kirjoitti Aisopoksen faabeleista omia versioitaan. La Fontainen sanotaan noudattaneen klassismin sääntöjä vain aiheen käsittelytavan kannalta ja faabeleiden sisällöt olivat vastakkaisia klassismin sääntöjen kanssa. Hän myös keskitti ja loi selkeitä ja tiiviitä ilmaisuja ja asetelmia eläinten välille. Faabeleiden sisältämät opetukset ovat ristiriidassa klassismin kanssa. Myös Perrault'n sadut olivat peräisin antiikista. Punahilkka perustuu osittain erääseen myyttiin Kronoksesta.

Hanhiemon sadut ovat noin 10 sivun mittaisia satuja, joiden lopussa on muutaman rivin opetus tarinaan liittyen. Mukana on myös pari faabelia kuten Saapasjalka-kissa ja Punahilkka. Eläintarinat ovat puolestaan lyhyitä faabeleita. Niiden jälkeen ei ole opetusta, vaan lukijan pitää itse tulkita opetus tekstistä. Hanhiemon satuja-kirjan ensimmäinen satu on Punahilkka. Siinä tyttö nimeltään Punahilkka on viemässä ruokaa sairaalle isoäidilleen. Susi, joka ei ole syönyt kolmeen päivään haluaa syödä tytön, mutta ei halua tehdä sitä julkisella paikalla. Susi meneekin ensiksi isoäidin luo, missä susi syö isoäidin kokonaisena ja käy itse sänkyyn esittämään isoäitiä. Susi saa tytön sänkyyn, jossa susi sitten syö Punahilkankin. Opetuksena on, että lapset eivät saa jäädä kuulemaan, kun oudot sedät puhuvat heille. Saduissa on harvoin onnellinen loppu. Useat sadut ovat raakoja sisällöltään eikä niitä voisi lukea lapsille ainakaan nykypäivänä, esimerkiksi Siniparta-sadussa Siniparta niminen rikas aristokraatti murhaa vaimojaan ja tarina sisältää paljon verta ja Metsän nukkuva prinsessa-sadussa kuningatar syö ihmisiä, myös lapsia. Eläintarinoita-kirja, jonka luin sisälsi 56 lyhyttä faabelia.

Susi ja koira tarinassa nälkäinen susi ja pulska koira tapaavat. Susi huomaa koiran kaulassa kiinni olevan hihnan ja päättää, että nälkäisenä ja vapaana on parempi olla kuin hihnassa vaikka saisikin ruokaa. Opetuksena on, että vapautta ei saa ikinä vaihtaa mukavuuteen tai rahalliseen hyötyyn. Sirkka ja muurhainen-tarinan opetuksena on, että kova työ ja tulevaisuuden suunnittelu palkitaan. Sirkka on tanssinut ja laulanut koko kesän kun taas muurahainen on kerännyt ruokaa talvea varten. Talven tullessa sirkka pyytää ruokaa muurahaiselta, jotta ei kuolisi. Muurahainen kuitenkin kehottaa sirkkaa tanssimaan talvenkin, koska se on sirkan mielestä niin hauskaa.

Hanhiemon tarinat ovat vieläkin suosittuja vaikkakin niitä on ajan mittaan muutettu. 1800-luvulla romantiikan tyylisuunnan seurauksena mielenkiinto satuihin palautui. Grimmin veljekset kirjoittivat Perrault'n satuja uusiksi. Grimmien Punahilkka päättyy siten, että Punahilkka ja isoäiti pelastuvat metsästäjän tappaessa suden. Loppu on siis päinvastainen Perrault'n loppuun, jossa Punahilkka ja isoäiti syödään. Joistakin Hanhiemon tarinoista on myös tehty 1900-luvulla Disney-animaatioelokuvia, joista ehkä tunnetuimpana Tuhkimo. Nykypäivänä luetut Hanhiemon tarinat eivät ole raakoja ja verisiä ja niissä on usein onnellinen loppu. La Fontainen Eläintarinoita ei ole muunneltu vaan ne on säästetty melko samanlaisina.

Joistakin La Fontainen tarinoista oli mielestäni vaikea löytää opetusta ja tarinat olivat lyhyitä eivätkä sen takia mielenkiintoisia. Hanhiemon sadut olivat kiinnostavaa lukemista, sillä vaikka olinkin lukenut niitä ennen, nämä olivat alkuperäisiä ja siten hieman erilaisia tarinoita. Opetukset olivat myös helposti esillä.


Lähteet: http://www.jyu.fi/taiku/aikajana/kirjallisuus/ki_ba_fontaine.htm